Wat doet een webdesigner precies en hoe wordt je webdesigner. Een webdesigner doet in de eerste instantie het ontwerpen en vormgeven van een website. Deze moet niet alleen mooi en aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel zijn. Daarnaast moet hij goed vindbaar zijn op internet. Het vergt dus niet alleen creativiteit van de designer, maar ook moet hij technisch goed onderlegd zijn.

Wat doe je precies

Je hebt in de eerste instantie contact met de degene voor wie je de website gaat bouwen. Wat wil hij precies. Is het technisch mogelijk en haalbaar. Is het praktisch. Voor wie maak je de website, welke doelgroep. Is het een shop, corporate website of een blog?
Als dit duidelijk is kun een schets maken, een eerste concept. Je maakt een aantal voorstellen die tegemoet komen aan de wensen van de opdrachtgever. Heeft je opdrachtgever al een huisstijl, dan moet je die er natuurlijk in verwerken.
De voorstellen presenteer je en samen maak je keuzes. De suggesties en opmerkingen neem je mee en vervolgens kun je dit uitwerken tot een definitiever ontwerp. Dan heb je alleen nog de ‘look’ maar moet de website nog geprogrammeerd worden? Dan zul je nog met een programmeur aan de slag moeten.
Als webdesigner kun je bijvoorbeeld aan de slag bij bureaus voor webdesign, internetbureaus, communicatiebureaus, multimediabedrijven, reclamebureaus, marketingadviesbureaus of ICT-bedrijven.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Kennis van Grafische vormgeving, technische kennis van hoe een website in elkaar steekt. Uiteraard weet je veel van internet. Grafische vormgeving heeft alles te maken met fonts, lay-out, kleurgebruik. Om te weten hoe een website werkt moet je kennis van HTML, CSS en PHP. Kennis van diverse CMS systemen is ook handig.
Uiteraard blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op webdesign, user interface, grafische vormgeving en internet in het algemeen.
Webdesigner is geen beschermd beroep in Nederland. Dus iedereen kan zich webdesigner noemen.

Opleiding.

Er zijn volledige opleidingen tot webdesigner en er zijn ook een keur aan trainingen en cursussen. Een beetje googelen levert al snel een aantal online cursussen op. Instituten als de LOI en NCOI bieden ook cursussen, workshops en trainingen aan voor zowel de beginner als de gevorderde webdesigner.
Wil je een volledige opleiding volgen op school dan kun je heel goed terecht op het Grafisch Lyceum in Utrecht of een HBO opleiding Communicatie en Multimedia design. Wil je weten wat het werk van een webdesigner er uitziet? Neem dan contact op met een webdesign bureau in de buurt en vraag of je een dagje mag meelopen.

Door Stramark