Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord dat WordPress één van de betere systemen is om een website of webwinkel mee te bouwen. Dat klopt, het is een ontzettend uitgebreid systeem waarmee je eenvoudig en snel een professionele website kunt bouwen. In dit artikel vertellen we jou meer over het bouwen van een WordPress website, hoe het werkt en hoe je ermee kunt beginnen zonder er ooit eerder mee gewerkt te hebben.

In het kort: de voordelen

Het grote voordeel van WordPress is het aantal functionaliteiten en het gebruiksgemak. Zonder verstand te hebben van codering en programmeren kun je binnen een korte tijd een website of webwinkel bouwen die ook nog eens eenvoudig te onderhouden is. In eerste instantie werd WordPress opgericht als een platform waarmee je blogs kon bouwen. Doordat het een open software is zijn er in de tussentijd veel meer functionaliteiten bij gekomen. Bij een open software ontwikkelen externe ontwikkelaars plugins en templates waarmee de functionaliteiten van WordPress flink uitgebreid worden. Dit maakt WordPress geschikt voor mensen die een professionele website met duizenden bezoekers per maand willen bouwen of een simpele blog voor vrienden en familie.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je een hosting en een domeinnaam nodig. Er zijn verschillende WordPress hostings beschikbaar die aan alle vereisten voldoen. Deze hostings zijn vaak een stukje duurder. Wil je slechts een simpele website bouwen dan kun je al een hosting voor een paar euro per maand aanschaffen. Wil je het professioneler aanpakken dan is het slim om voor een uitgebreidere hosting te kiezen die meer bezoekers aan kan. Bij de meeste hostingbedrijven kun je WordPress met slechts een klik installeren. Hiermee voorkom je dat je alle mappen handmatig in de FTP moet zetten. Een domeinnaam sluit je vaak bij hetzelfde hostingbedrijf af en heb je al vanaf 5 – 10 euro per jaar.

Hoe kun je beginnen?

De eerste stap is een plan maken. Wat wil je precies met je WordPress website doen, hoeveel content komt erop te staan en hoeveel mensen wil je bereiken. Op basis van deze factoren kies je een hostingbedrijf en een domeinnaam. Vervolgens kies je voor de one-click installatie en kun je direct inloggen op WordPress door een bezoek te brengen aan jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/. Tip: lees deze WP handleiding door, zodat je weet waar je aan toe bent. Vervolgens kun je voor een gratis of betaalde template kiezen. De gratis templates zien er prima uit, maar de functionaliteiten zijn vaak minder groot. Kies je voor een betaalde template dan kun je vaak ook op support rekenen. Mochten er dan problemen voorkomen dan kun je altijd contact opnemen met de ontwikkelaars van de template.

Door Stramark