We ontvangen allemaal dagelijks weleens een spambericht in onze mailbox. Niets aan de hand, gewoon gelijk wissen of de spamfilter plaatst deze al gelijk in de spamfolder. Maar stel, je kan geen onderscheid maken tussen ‘echte’ mail of spam en je klikt dus op de link. Weet jij dan eigenlijk wel hoe je moet handelen? En wat als een van je werknemers dit overkomt? Daarom is het goed om aan de slag te gaan met cybersecurity. Door hier een paar uur tijd aan te besteden, voorkom je een hoop gedoe wat uiteindelijk nog veel meer in beslag gaat nemen.

De online gevaren van tegenwoordig

Het bovenstaande voorbeeld gaat over phishing. Hierbij wordt een nepmail verstuurd, zogenaamd vanuit een groot bedrijf. Internetcriminelen worden steeds slimmer, dus het is steeds lastiger om te herkennen of het hierbij nou om een echt of vals bericht gaat. De strekking van deze berichten is vaak dat ze je oproepen tot het ondernemen van een actie. Hierbij gaat het in de meeste gevallen om het aanklikken van een link om bijvoorbeeld je account extra te beveiligen. Klik hier dus niet op, want de hackers gaan dan aan de haal met je inloggegevens of verspreiden een virus op je computer.

 

Ook kan het in dit geval gaan om ransomware. Door het invullen van de gegevens zijn de cybercriminelen in bezit geraakt van je inloggegevens waardoor ze jouw computer op slot kunnen zetten. Je kunt nu bijvoorbeeld niet meer bij je bestanden in je dropbox. Deze toegang krijg je pas weer als je de hackers geld hebt betaald. Ga hier nooit op in, want je hebt geen enkele garantie dat alles weer wordt hersteld. Bij grote bedrijven kunnen hackers ook gericht de server aanvallen (DDOS-aanval) , waardoor deze overbelast raakt en alles plat ligt.

 

Gehackt, wat nu?

Wanneer een van bovenstaande situaties jou overkomt, is het belangrijk om niet nog meer dingen aan te klikken. Neem contact op met een specialist om te kijken welke stappen je moet ondernemen. Daarnaast is het verstandig om zeer regelmatig een back-up te maken van alle gegevens. Wanneer de zaak (voor nu) niet meer te redden valt, kan je verder werken vanuit dit startpunt. Voor de rest is het verstandig om de computer(s) te laten checken op virussen en deze te laten verwijderen door je systeembeheerder.

 

Herken de gevaren

Zoals we al eerder schreven in dit artikel, wordt het steeds lastiger om te herkennen of het nou om echte of valse mail gaat. De cybercriminelen worden steeds beter in het achterhalen van gevoelige informatie. Daarom is het aan te raden om jezelf en je team op de hoogte te houden van alle soorten cybersecurity en welke gevaren van toepassing zijn op jullie. Een cursus basiskennis over informatiebeveiliging is daarom ontzettend nuttig. Hierbij worden ook cases uit de praktijk behandeld, zodat iedereen een goed beeld krijgt van de cyberrisico’s van tegenwoordig.

Door Stramark