De vraag naar ICT professionals stijgt nog steeds enorm, vooral de vraag naar softwareontwikkelaars stijgt. De verwachting is dat deze nog veel verder gaat stijgen. Veel mensen twijfelen om zichzelf om te laten scholen naar een programmeur omdat daar nu veel kansen op liggen. Wanneer je je nu laat omscholen ben je bijna zeker dat je een baan kan vinden met mooie arbeidsvoorwaardes.

 

Wat doet een programmeur?

 

Als programmeur of softwareontwikkelaar schrijf jij teksten die alleen programmeurs en de computer begrijpen. Wanneer jij het invoert in een computer komt er een actie van de computer uit. Je bent een soort bouwvakker maar dan in de computer. Je maakt niet alleen software maar je ontwerpt ook apps en games.

 

Wat verdient een gemiddelde programmeur?

 

Doordat de vraag naar programmeurs groter is dan het aanbod kan je op dit gebied van de ICT aardig wat verdienen. Dit kan een reden voor je zijn om je keuze te maken. Bij je loon speelt je werkervaring veel mee, als je net begint kan je rekenen op zo’n 1500 tot 3000 euro per maand. Maar hoe meer jaren je als programmeur werkzaam bent hoe hoger je salaris uiteindelijk wordt, na 5 jaar werkervaring heb je al de kans dat je meer dan 4000 euro gaat verdienen per maand. 11% van alle programmeurs verdienen meer dam 5000 euro dat oploopt naar wel 10000 euro per maand. Je aantal werkgevers speelt ook een rol in je salaris als programmeur vaak is het hoe meer werkgevers je hebt gehad hoe groter de kans is dat je in de toekomst meer dan 5000 euro gaat verdienen. Dit kan dan komen omdat je dan op verschillende projecten werkzaam bent geweest en zo meer ervaring hebt opgedaan in de verschillende onderdelen van een programmeur

 

Wie kunnen programmeurs worden?

 

Het is tegenwoordig niet meer zo dat je een computernerd moet zijn om programmeur te worden. Ook vrouwen betreden dit ICT vak steeds meer.

 

Wat moet je doen om programmeur te worden?

 

Je kunt niet zomaar iets typen en de computer doet wat. Om programmeur te worden moet je veel leren. Sommige weten al van jongs af aan dat ze in de ICT wereld willen gaan werken en volgend daarom ook een ICT gerichte opleiding. Zo hebben ze al een voorsprong op de basis en dit kan je heel erg helpen als je de programmeur kant op wilt gaan. Er zijn verschillende paden waar je de basis van kunt halen als programmeur. Het is goed om je te laten omscholen naar programmeur als je nog geen basiskennis hebt, zo kan je verschillende certificaten halen als bewijs dat je er voor geleerd hebt en dat je weet waar je over praat. Als je eenmaal de basiskennis hebt, heb je al een grote kans om ergens te mogen starten als programmeur. In het bedrijf zelf leer je dan meer over de diepere kennis en ervaringen die je moet hebben als programmeur.

Door Stramark