Iedereen loopt er wel een keer in zijn leven tegenaan. Het moment waarop je denkt ‘Ik zoek werk’. Of dit nou voor een bijbaan is tijdens je studententijd, een bijbaan in je tussenjaar of een fulltime baan na je studie, er zal een moment komen in je leven waarop je op zoek zal moeten gaan naar werk. Geen paniek, werk zoeken kan soms lastig zijn, maar het komt allemaal echt wel goed.

 

Hoe zoek ik werk?

 

Het begint dus bij de situatie waarbij je denkt ‘ik zoek werk’. Er kunnen allerlei redenen zijn voor het zoeken naar werk. Het kan zijn omdat je geld wilt verdienen, een dagbesteding wilt hebben, nieuwe mensen wilt leren kennen of je CV wilt opbouwen. Wat je voornaamste reden ook is, met een baan vervul je al deze punten.

Je bent op zoek naar werk, maar je bent niet op zoek naar zomaar een baan, je zoekt de ideale baan. Misschien heb je wel een idee bij welk bedrijf je wilt werken, maar nog niet precies welke functie, of juist andersom. De snelste manier om de ideale baan te vinden is door middel van een uitzendbureau. In plaats van allerlei bedrijven op te zoeken en die vacatures af te struinen, heb je bij een uitzendbureau direct duizenden vacatures tot je beschikking. Dit bespaart je veel tijd, moeite en frustratie. Bovendien kan je filteren op beroepsgroep, plaats, full- of part-time en nog veel meer. Zo vind je in no time de baan waar jij naar op zoek bent.

 

Het sollicitatieproces

 

Na het zoeken volgt het solliciteren. Er zijn tientallen sollicitatietips, maar hieronder zullen de belangrijkste worden uitgelicht.

Het begint bij het maken van een Curriculum Vitae. Hierin staan natuurlijk je contactgegevens. Zonder contactgegevens wordt het moeilijk om jou uit te nodigen voor een gesprek. Daarnaast kan je wat vertellen over jezelf. Wie ben je? Wat zijn je interesses en hoe ben je op de werkvloer? Vervolgens kan jij jouw werkervaring en opleidingen toevoegen. Een foto van jezelf is vaak ook een goede toevoeging aan je CV, mits dit natuurlijk een nette foto is. Kies dus geen foto waarop je in een kroeg aan het drinken bent, dit is namelijk niet de indruk die je wilt achterlaten bij je toekomstige werkgever.

 

Naast je CV schrijf je ook nog een sollicitatiebrief. Je CV is een wat meer standaard document met gegevens en informatie over jou. Een sollicitatiebrief is een brief gericht op het bedrijf en de specifieke functie waarop jij solliciteert. Hierbij vermeld je waarom je juist solliciteert bij dit bedrijf. Wat geeft de indruk aan jou dat dit bedrijf bij je past en waarom precies deze functie. Het is een brief om de recruiter te overtuigen dat jij perfect bent voor deze baan.

 

Wanneer jouw CV en sollicitatiebrief tussen de rest van de stapel eruit sprong, dan mag je op een sollicitatiegesprek komen. In sommige gevallen zijn er twee rondes van sollicitatiegesprekken, maar focus eerst maar op het eerste gesprek. Of je naar een tweede gesprek mag komen is een zorg voor later. Bij het sollicitatiegesprek laat je zien wie je bent, wat jouw persoonlijkheid is. De afnemer van het sollicitatie gesprek wilt jou leren kennen om te weten of jij in het team past en of jij de kwaliteiten hebt voor de functie. Er zullen vaak standaard vragen worden gesteld die je makkelijk kan vinden op het internet. Een beetje voorbereiding kan geen kwaad en zorgt er ook nog eens voor dat je zelfverzekerder het sollicitatiegesprek in gaat.

 

Het begon allemaal met het besef ‘ik zoek werk’ en eindigt in de ideale baan. Oké, inderdaad dit is wat makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch kan iedereen een leuke baan vinden. Bij de één gaat het wat moeizamer dan bij de ander, maar met een beetje volharding en de wil om de baan te krijgen, gaat het zeker lukken.

Door Stramark