Er zijn nog steeds bizar veel bedrijven die ervoor kiezen om hun website aan te melden op heel erg veel verschillende startpagina’s. Dit zou immers een positieve invloed hebben op de online vindbaarheid van de website binnen Google. Hierbij realiseren deze bedrijven zich niet dat er ook nare consequenties verbonden zijn aan deze manier van linkbuilding. In deze blogpost komen de verschillende gevaren van startpagina linkbuilding aan bod. Net zoals voor bijna alles geldt, is het belangrijk dat deze linkbuilding strategie met mate wordt toegepast. Eventuele risico’s:

  1. Het ontstaan van een onnatuurlijk linkprofiel: Het is belangrijk om een divers en natuurlijk linkprofiel op te bouwen. Bij startpagina linkbuilding bouw je een zeer onnatuurlijk profiel op, aangezien je lauter backlinks vanaf startpagina’s verkrijgt. Google herkent dit patroon en kan je hiervoor zelfs straffen door een lagere autoriteit aan je website toe te kennen.
  1. Een Google penalty: Dit kan een gevolg zijn van hetgeen hierboven aan bod is gekomen. Op moment dat een website een zeer onnatuurlijk linkprofiel heeft met grotendeels followed backlinks die hoofdzakelijk afkomstig zijn van startpagina’s, dan kan dit resulteren in een Google Penalty. In dat geval verdwijnt je hele website uit de zoekresultaten met als gevolg dat je organisch niet meer gevonden wordt.
  1. Onprofessionele uitstraling: Een goed bedrijf moet zichzelf ook goed weten te presenteren op internet. Duurzaamheid is iets wat een bedrijf niet alleen moet uitademen, maar ook moet nastreven. Dat geldt ook voor de manier waarop online vindbaarheid gezien moet worden. Startpagina linkbuilding is een goedkope manier om je website te presenteren als zijnde autoritaire website. Echter, duurzaam verkregen links zijn veel meer waard en zullen ook in de toekomst door Google gewaardeerd blijven. Op de lange termijn is Google toch wel in staat om de beste websites eruit te filteren en zal startpagina linkbuilding meer kwaad dan goed doen.

Deze blog is geschreven door Joep Franssen, oprichter van het webdesignbureau WebNexus.