Aanmelden bij zoekmachines deel 1

Is het nodig om mijn website aan te melden bij zoekmachines?

Hoe werken zoekmachines?

Om antwoord te geven op de vraag of het zin heeft om uw website aan te melden bij zoekmachines is eerst van belang om te weten hoe zoekmachines werken. Zoekmachines bestaan uit twee delen. Aan de ene kant de zoekmachine zelf, die u gewend bent te raadplegen als u op het Internet iets wilt zoeken. Voorbeelden hiervan zijn Google, Altavista, Yahoo!, MSN, Ilse, etc. U gaat naar de betreffende site, typt uw zoekwoord of combinatie van zoekwoorden in, en vervolgens verschijnt een waslijst van sites die volgens de betreffende zoekmachine voldoen aan uw zoekopdracht.

Hoe zitten zoekmachines technisch gezien in elkaar?

Omdat zoekmachines natuurlijk niet op het moment dat u de zoekopdracht intypt het hele Internet kunnen afstruinen zijn er zoekrobots, ook wel spiders genaamd, die 24 uur per dag het Internet afspeuren op zoek naar Internetsites. De inhoud van alle door de zoekspiders bezochte sites wordt opgeslagen op een groot netwerk van computers dat iedere grote zoekmachine tot zijn beschikking heeft. Ze maken dus een kopie van de gevonden pagina en slaan dit op in, wat genoemd wordt de cache van, hun eigen computers. Deze kopie bevat echter niet alle elementen van de oorspronkelijke pagina, maar alleen die zaken die de spiders interessant vinden. Op het moment dat iemand een zoekopdracht opgeeft wordt razendsnel de cache van de computers geraadpleegd en wordt er via allerlei voorschriften, anders gezegd zoekalgoritmes, bepaald welke pagina’s aan de zoekopdracht voldoen en in welke mate zij voldoen.

Aanmelden zoekmachines?

U hoeft uw website niet aan te melden bij zoekmachines. Wanneer zoekmachines links naar uw website vinden, worden deze vanzelf bezocht door de spiders van zoekmachines. Vervolgens zal de zoekmachines uw website aan haar database toevoegen. Natuurlijk kunt u uw website toch aanmelden bij Google. Dit zal geen schadelijke gevolgen hebben voor uw website. Belangrijk om te weten is dat alleen het aanmelden bij zoekmachines zeker niet genoeg is om ook middels zoekmachines gevonden te worden op de voor u belangrijke zoekwoorden.

Aanmelden bij duizenden zoekmachines? NEE!

Let op wanneer u een aanbieding krijgt waarin staat dat u hoge posities bij zoekmachines zult verkrijgen wanneer uw website bij honderden zoekmachines zal worden aangemeld. Je ziet ze ook overal staan op het internet: sites waar je een website bij 10, 200, of zelfs 15.000 zoekmachines tegelijk kunt aanmelden. Deze tools hebben geen enkele zin. Zoekmachines vinden uw website vanzelf, zolang u maar links naar uw website heeft. Sterker nog: deze tools zijn in strijd met de gebruikersvoorwaarden van Google. Het is verboden om automatische toepassingen op Google los te laten. (zie Google Terms of Service). Een ander probleem van veel van deze tools is dat wanneer je ook een e-mail adres invult dat dit adres overspoeld zal worden met spam.

Ziet een zoekmachine alle pagina’s van uw website?
Niet altijd. Het belangrijk om te weten of alle pagina’s van uw website wel door een zoekmachines gevonden worden. Met name de navigatiestructuur van uw website is hierbij van belang. En heeft uw website bijvoorbeeld wel of geen sitemap? Weet u niet zeker of zoekmachines wel al uw pagina’s kunnen lezen? Neem dan contact met ons op en wij zullen dit voor u onderzoeken. Daarnaast bekijken wij ook op welke manier u wel gevonden kan worden op de voor uw bedrijf belangrijke zoekwoorden middels zoekmachines.

» Aanmelden zoekmachines deel 2