Heb jij je opleiding afgerond? Wil de online marketing in? Dan bestaat er een grote kans dat je naast praktische skills ook ervaring mist. Gerichte online marketing opleidingen bestaan namelijk nog niet. Al helemaal als je iets hebt gestudeerd wat weinig met online marketing te maken heeft. De huidige opleidingen sluiten namelijk weinig aan met wat er op de werkvloer gebeurt. Met de juiste motivatie en drive lukt het ook jou om je droombaan in online marketing te strikken. In dit blog staan een aantal mogelijkheden voor hoe je kennis kunt opdoen om een online marketeer te worden.

Deeltijd opleiding

Deeltijd opleidingen zijn er genoeg in ons klein kikkerlandje, maar welke moet je nou kiezen om meer van online marketing te weten te komen? De meeste hogescholen bieden deeltijd digital marketing opleidingen aan. Deze opleidingen focussen zich meestal op het leren van droge stof. Het enige punt is dat er bij dit alternatief geen tot weinig praktijkervaring voorkomt, wat wel gewaardeerd zou worden door bedrijven. Wel zijn er sommige studies die online marketing stages bieden waarbij je voldoende praktijkervaring zou moeten krijgen, al is dit niet gegarandeerd bij elke deeltijd opleiding.

Traineeship

Wel doorleren, geen studiekosten betalen én praktijkervaring. Dit zijn allemaal eigenschappen van een traineeship. Bij een online marketing traineeship combineer je studeren met werken, want van de praktijk leer je het meest. Ook bieden traineeships vaak baangarantie en een salaris. Dit is weliswaar the best of both worlds.

Zelfstudie & cursussen

Als je voorlopig blij bent met je huidige baan, en niet 100% zeker weet of je de switch wilt maken kan een cursus ideaal zijn. Met je tenen de watertemperatuur voelen voordat je erin duikt is eigenlijk heel normaal al helemaal als het om een carrièreswitch gaat. Hierbij leer je in je eigen tempo wat je leuk vindt. De catch is wel dat de drive om door te zetten uit jezelf moet komen. Bij de andere alternatieven is dit vaak anders.

 

Uiteraard helpt het ook als je een “online mindset” hebt. Dit betekent niet gelijk dat je op alle social media kanalen actief moet zijn. Nieuwsgierigheid naar de werking ervan is hier de basis. Uiteindelijk draait het allemaal om doorzettingsvermogen. Je kunt de slimste persoon op de wereld zijn, maar als je vroeg opgeeft kom je er niet. Dus zet je schrap en ga ervoor, want dat kan zomaar een prachtige carrière opleveren!

Door Stramark