Iedereen heeft denk ik wel eens gehoord van het woord relatiegeschenk. Een relatiegeschenk is een cadeau dat men, vaak ondernemers, geeft aan (zaken)partners en/of personeel voor een speciale gelegenheid en vaak om de band hoog te houden. Relatiegeschenken hebben vaak het logo van hun bedrijf op het product dat geschonken wordt.

Een relatiegeschenk wordt vaak gegeven, door ondernemers, om desbetreffende (potentiele)klanten te bedanken, het aantal verkopen te verhogen, de inspanningen van personeel te bedanken of om de naamsbekendheid een boost te geven. Relatiegeschenken bestaan er in alle vormen en maten en ook in allerlei prijsklassen. Ook de dagen dat geschenken ideaal zijn om te geven liggen verschillen, hier zijn echter wel voorkeursdata voor. Denk hierbij aan data zoals feestdagen. Verder kun je relatiegeschenken optimaliseren tot het niveau dat jij wil, denk hierbij aan zelfgekozen producten, logo’s en een slogan. Voor het bedrukken van relatiegeschenken bestaan er verschillende technieken.

Om kosten te besparen bij het relatiegeschenk is het een idee om de relatiegeschenken goedkoper te maken en in grote volumes weg te geven aan de (zaken)partners of klanten. Hierdoor blijft het resultaat echter wel hetzelfde, dit doordat het volume meer wordt. Daarnaast betekenen dure relatiegeschenken vaak niet meer dan een goedkoper relatiegeschenk, het risico wordt dus verkleint naar mate de prijs zakt.

Verzendlabels zijn een belangrijk woord als het gaat om relatiegeschenken versturen. Verzendlabels vind je bij PostNL. Veel mensen weten eigenlijk niet wat een verzendlabel echt inhoudt, het houdt in ieder geval meer in dan één adresetiket. Een verzendlabel is namelijk ook een vervoersopdracht en een verzekeringsbewijs. Zorg dat, naast het verzendlabel, op het pakketje gelijk duidelijk is aan de buitenkant van wie het pakketje komt. Dit zorgt echter voor enthousiasme, in veel gevallen, voordat het pakketje is geopend. Verder zijn andere dingen zoals personalisatie en persoonlijkheid belangrijke aspecten voor het versturen van een relatiegeschenk.

Door Stramark