Voor wie op zoek is naar kansen kan een uitstapje naar IT een leuke optie zijn. Binnen de IT sector zijn er veel verschillende richtingen die je kunt kiezen. Big data engineer, software developer en security professional zijn maar een paar van de scala aan mogelijkheden. Het is bij uitstek dé kans om je eigen bèta kant te ontdekken. De vraag blijft alleen wat de mogelijkheden zijn om jezelf tot volwaardige IT professional te bekronen. Hieronder staan een paar opties die je kunt overwegen zodat je vol vertrouwen aan je eerste IT job kunt beginnen.

 

Traineeship

Doorleren en praktijkervaring zonder studiekosten te betalen én salaris. Dat zijn de eigenschappen van een traineeship. Bij een IT traineeship combineer je het goede van studeren met het beste van werken. Zo kun je relevante werkervaring opdoen tijdens je studietijd terwijl je ook nog geld verdient.

 

Zelfstudie

Wil je alles liever op je eigen tempo doen? Dan is een cursus of zelfstudie een goede optie. Op deze manier kun je zelf bepalen wat je leert en wanneer je het leert. Er is wel een catch. Je legt hierbij wel alle verantwoording bij jezelf. Je bent zelf verantwoordelijk voor de planning. Ook moet je zelf gemotiveerd zijn, aangezien niemand je aanspoort.

 

Omscholen

Archeoloog, leraar, bioloog of arts. Het maakt niet uit wat je achtergrond is. Ieder persoon kan zich laten omscholen. Zo is het ook mogelijk om je te laten omscholen tot ICT’er. Tegenwoordig zijn er genoeg HBO ICT opleidingen die alle takken van het vakgebied aanbieden.

 

Eenmaal in de functie is het uiteraard goed om jezelf te blijven ontwikkelen. Nieuwe kennis brengt vaak nieuwe prikkels met zich mee. Leergierig zijn brengt namelijk niet alleen voordelen voor jezelf mee. Leidinggevende zien wanneer iemand drive heeft om zichzelf verder te ontwikkelen in meerdere programmeertalen, wat weer nieuwe uitdagingen kan opleveren. De nieuwe IT’er – of hij of zij nu software developer, netwerkbeheerder of helpdeskmedewerker is – doet er goed aan om niet alleen een passie hebben voor techniek. Uiteindelijk zijn ook oog hebben voor bedrijfsbelangen en drive nodig om te kunnen slagen.

 

Door Stramark