Als het aankomt op bedrijfsongevallen, hoor je vaak verhalen over werknemers die bijvoorbeeld op de bouwplaats vanaf een hoge steiger zijn gevallen. Echter kunnen (bedrijfs)ongevallen ook plaatsvinden op de plekken waar je het minder verwacht, zoals een kantoor.  Computers kunnen bijvoorbeeld kortsluiting veroorzaken, waar het pand in brand komt te staan. Of de trap naar je kantoor is niet voldoende verlicht, waardoor een van je werknemers zich verstapt en van de treden valt. Besteed daarom altijd voldoende aandacht aan een veilige werkomgeving, zelfs als het gaat om een klein kantoor.

Stel onderhoud nooit uit

Om te zorgen dat de werkomgeving veilig blijft, moet je zorgen dat deze ook goed onderhouden wordt. Werkt de verlichting al een tijdje niet meer naar behoren? Stel dit dan niet langer uit, zoals hierboven al staat beschreven kan iemand hierdoor van de trap vallen. Daarnaast is licht een van de basisbehoeften om goed te kunnen werken. Maar op het gebied van onderhoud moet je ook denken aan een aantal andere zaken, zoals het regelmatig bijvullen van de verbanddoos en controleren of de brandblussers nog gebruikt kunnen worden.

Zorg goed voor je personeel

Je werknemers zijn een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Zorg daarom ook goed voor deze mensen. Houd in de gaten of iedereen regelmatig wat vakantiedagen opneemt. Zo krijgen ze even de kans om uit te rusten en scherp te blijven. Hierdoor verminder je de kans op ongevallen en tevens fouten in de werkzaamheden. Daarnaast is het ook belangrijk dat het personeel zich veilig voelt op de werkplek. Zorg daarom dat je weet hoe er gehandeld moet worden in het geval van calamiteiten of wanneer iemand zomaar inelkaar zakt. In dit geval kan je een bhv cursus volgen. Het is overigens ook wettelijk verplicht om in elk bedrijf één of meerdere personen in dienst te hebben die in het bezit zijn van een bhv certificaat.

Duidelijke richtlijnen

Om de werkomgeving veilig te maken en te houden, is het belangrijk dat je duidelijke richtlijnen opstelt. Hierbij is het ook belangrijk dat je alles meeneemt wat in de Arbo-wet staat beschreven. Zet bijvoorbeeld in de huisregels neer dat troep gelijk opgeruimd moet worden, het kantoor niet versierd mag worden met brandgevaarlijke decoratie en looppaden (zoals de trappen) altijd vrijgehouden moeten worden. Maak dit document inzichtelijk door het bijvoorbeeld aan de wand te hangen zodat iedereen van je team op de hoogte is van deze belangrijke richtlijnen.

Door Stramark